0 Comments

Onze school besteedt veel aandacht aan watergewenning en leren zwemmen.
Onze oudste kleuters trekken maandelijks naar het zwembad in Bornem voor lessen watergewenning.
Samen met Fred Brevet willen wij graag dat onze oudste kleuters veilig én met alle plezier in het water kunnen bewegen.
Want kunnen zwemmen is belangrijk!

De focus ligt voor onze kleuters op watervrees wegwerken en de omgeving van het water leren kennen. Dit oefenen we tijdens het waterwennen met de vrienden eendje, zeepaardje en pinguïn. Als de kleuters bepaalde vaardigheden onder de knie hebben, ontvangen ze het bijhorende brevet. We voorzien een drietal vaste afnamemomenten waarop we deze brevetten toekennen. De brevetten moeten door ons onder de juiste voorwaarden afgenomen worden. Onze collega’s van het lager onderwijs gaan dan verder aan de slag.

Veiligheid en spelplezier staan centraal. Daarom oefenen de kleuters in kleine niveaugroepjes, begeleid door één of meerdere ouders (en dit met veel enthousiasme en toewijding).

De leerlingen van 1LO t.e.m. 4LO gaan driewekelijks naar het zwembad van Dendermonde.

In de lagere school leren we overleven in het water met de vrienden zeehond, waterschildpad en dolfijn. En tenslotte kom je aan het moeilijkere werk met gecombineerde zwemproeven. Zowel de otter, de haai als de orka leren je afstanden overbruggen en waterveiliger worden.

Na veilig zwemmen komt goed afstandszwemmen

Voor de afstandsbrevetjes van 25m tot 800m leren we je graag een officiële zwemslag aan. Kies je voor rugslag, crawl of schoolslag, het maakt niet uit. Of misschien wil je wel de 100m wisselslag proberen.

Ben je al toe aan 1000m of 1500m, dan mag je gerust fier zijn op je brevetje van de lange afstand.

Alle leerlingen van de lagere school, eerste tot en met vierde leerjaar, gaan om de veertien dagen zwemmen. De zwemlessen gaan door in het zwembad Olympos te Dendermonde.

Volgens het besluit van de Vlaamse regering kan enkel één leerjaar het volledige schooljaar genieten van het gratis zwemmen. Onze school heeft voor het vierde leerjaar gekozen.

De leerkracht bewegingsopvoeding en de leerkrachten zorgen voor het zwemonderricht. Om alle leerlingen zo goed mogelijk te kunnen begeleiden, wordt er gewerkt in niveaugroepen, elk met een eigen kleur van badmuts.

Voor de zwemlessen dragen de meisjes een badpak en de jongens een aansluitende zwembroek. (geen bikini en geen zwemshort)

De badmuts wordt aangeboden door de school en is verplicht. Deze wordt geruild als men overgaat naar de volgende groep.

Niveaugroepen

  • Rode groep:
    Fase 1: waterwennen
  • Blauwe groep:
    Fase 2: leren overleven
  • Groene groep:
    Fase 3:leren zwemmen
  • Zwarte groep:
    Fase 4 en 5: verbreden en verdiepenMinstens tweemaal per jaar krijgen de leerlingen de mogelijkheid om brevetten te behalen. Tot het brevet van 25 meter mogen de kinderen geen duikbril gebruiken.
Categories: