Kinderen gaan op verschillende manieren met elkaar om. Ze spelen, praten en vechten. Ze zoeken contact, ze trekken zich terug en ze werken samen. Ze gaan met elkaar om zonder te weten wat er gebeurt. Ze ontdekken een wereld van tussenmenselijke relaties. Sommigen lukt dat gemakkelijk en anderen lijken uit de boot te vallen. Er zijn angsten, panieken, teleurstellingen en eenzaamheid. Maar er is ook blijdschap, vrolijkheid, vriendschap en spontaniteit.
Een hele gamma van relatiewijzen wordt door hen spelenderwijs ontdekt en ingeoefend. Als wij in de basisschool met deze kinderen werken, dan ontdekken wij bij hen heel wat sociale vaardigheden.
Dit schooljaar werken wij rond het project ‘Elke dag een emmertje vol’ om de sociale vaardigheden voor de kleuters te verduidelijken en in te oefenen.
Het verhaal van het emmertje bestaat al sinds 1970. Dr. Donald Clifton, een psycholoog uit Nebraska, die de “opa” van de positieve psychologie genoemd wordt, bedacht deze metafoor.
Ouders, verzorgers en leerkrachten hebben de mooie taak om dagelijks het emmertje van kinderen te vullen. Daarnaast willen wij graag dat kinderen zelf leren om emmertjes van anderen te vullen maar ook dat zij hun eigen emmertje leren vullen en gevuld houden.
Dit project laat kinderen ontdekken hoe “het onzichtbare emmertje” werkt en helpt hen om zelf goede “emmertjesvullers” te worden. Het doel is dat kinderen opgroeien tot verantwoordelijke, gelukkig volwassenen die positief over zichzelf denken en zorg hebben voor hun medemens en de wereld om zich heen.
Via een maandelijks filmpje vertellen Fran en Cis, onze schoolfiguren, verschillende verhalen over het emmertjes vullen.
Het doel is om op lange termijn een Mega-Emmertjesvuller te worden en dat dit doorheen het hele klasgebeuren aandacht krijgt want Mega-Emmertjesvullers blijven altijd doorgaan met emmertjes vullen!