MOS

mos Mag ik mij eventjes voorstellen?

Ik ben Fred, de Mosmascotte van de Sint-Franciscusschool (afdeling Heide)! Voortaan zal je mij overal vinden als het over MOS gaat!

Weet jij al waar MOS voor staat? Milieuzorg Op School.

Ja, ja, de Sint-Franciscusschool wil heel graag een MOS-school zijn. Want klimaatverandering is een feit… en de uitdaging vandaag bestaat erin deze verandering binnen de perken te houden zodat we een leefbare omgeving bewaren. Met Milieuzorg Op School leren we al van piepjong hoe we dat kunnen doen op een aangename en leerrijke manier. Het doel is om de leerlingen milieubewuster te maken. Door acties met de hele school draagt iedereen zijn steentje bij.

Binnen de MOS-educatie zijn er vijf thema’s. Met de leerlingen kunnen we de school onder loep nemen volgens de volgende thema’s: WATER en ENERGIEverbruik, AFVAL voorkomen, GROEN beleving op school en hoe het gesteld is met de MOBILITEIT van de kinderen en het personeel. Stap voor stap proberen we de milieu-impact van al onze activiteiten te verminderen.

Dat gaat natuurlijk niet vanzelf en ook niet in één-twee-drie!

Tijdens het schooljaar 2008-2009 hebben we met heel de school rond het thema NATUUR gewerkt. We zochten met de kleuters naar manieren om onze school te vergroenen. De kleuters hadden leuke ideeën en dankzij geëngageerde ouders kreeg de droom van onze kleuters vorm. Ik ben dan ook heel fier jullie te melden dat de Sint-Franciscusschool (afdeling Heide) haar eerste logo heeft verdiend!

Tijdens het schooljaar 2009-2010 bleven we ons inzetten voor de NATUUR, ik, Fred de mier werd erbij geroepen en vanaf dan zie je me overal op school opduiken waar we werk kunnen maken van duurzaamheid. De ontdekkingstuin kreeg meer vorm en het tweede logo was een feit.

Tijdens het schooljaar 2010-2011 bleef onze inzet even groot maar lasten we een pauze in om het 3de logo te behalen. De tuin werd verder afgewerkt en we maakten plannen om educatief materiaal te maken zodat de leerkrachten onmiddellijk aan de slag kunnen.

Dit schooljaar gaan we er helemaal voor! We willen dit 3de logo binnenhalen. Zodat onze inzet ook zichtbaar wordt voor anderen.

Ondertussen is de ontdekkingstuin feestelijk geopend en hebben we met de grootouders rond hout gewerkt. We nemen deel aan de jaarlijkse verkeersactie en ook is er een project rond gezonde voeding.

Je kan onze acties volgen via de schoolkrant en bij het fotoalbum van de school.

Een school die met MOS begint, is nooit meer dezelfde: iedereen is zich bewust van de milieuproblematiek en draagt zijn (kleine) steentje bij!

Doen jullie ook mee?

MOS-groeten van

FRED DE MIER