Sinterklaas was in het land

Vol spanning telden we afgelopen week af naar de komst van Sinterklaas bij ons op de school.
Dat deden we door naar verhaaltjes te luisteren, tekeningen voor de Sint te maken en een Mijter, Pieten muts of paard te knutselen. Maar vooral door zelf Sinterklaas en Zwarte Piet te spelen.
Tijdens één van de speeltijden zagen we plots iets bewegen op het dak. Het was Zwarte Piet die eens kwam kijken of wij wel flink waren! Ja hoor dat waren we en daarom gooide hij zakjes met lekkers naar beneden. Mmm smullen maar. Op dinsdag 5 december hebben we onze schoen gezet en wat waren we de volgende ochtend blij om alle cadeautjes te zien. Ook kwam de Sint nog even langs op school en we bedankte hem voor de geschenken door liedjes te zingen en een dansje voor hem te doen.

Tot volgend jaar Sinterklaas!

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Sinterklaas was in het land

Fruit en boeken bij de jongste kleuters

Elke dag proefden we een lekker stukje fruit. Op maandag waren het appelen: rode, gele, groene en rood met groen. Elke appel smaakte anders: de ene heel zuur, de andere juist heel zoet. Dinsdag stond in het teken van de peer. Deze had net als de appel ook een steeltje, een kroontje en een klokhuis met pitjes. Op woensdag hebben we onze armspieren laten werken want we hebben appelsienen geperst en lekker appelsiensap gedronken. En donderdag smulde we groene en blauwe druiven, die eigenlijk meer paars waren dan blauw. Op vrijdag maakte we heerlijke fruitsla met appel, banaan, appelsien, kiwi en druifjes. We proefden zelf stukjes fruit met een blinddoek op en rade wat er in ons mondje zat.

Na een week vol fruit startte de voorleesweek. Het boek “Muis zoekt een huis” stond een hele week centraal in de klas. Het verhaal werd op verschillende wijzen verteld: voorgelezen, maar ook uitgebeeld door de kleuters en muziek, met knuffels en een verteltafel en op de computer in een leuk filmpje. We sorteerden groot en klein, we stopte balletjes en pingpongballetjes in gaatjes maar niet alle gaatjes waren groot genoeg.

 

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Fruit en boeken bij de jongste kleuters

De Gruffalo

Naar aanleiding van de voorleesweek werkten de oudste kleuters twee weken rond het prentenboek ‘De Gruffalo’.  We volgden een geheimzinnig spoor in de gang dat ons leidde naar gigantische poten…van wie zouden deze poten toch zijn?  Het is een beest met klauwen en kaken die alles kauwen.  Zijn voeten zijn plat en op zijn neus staat een gifgroene wrat!  Zijn tong zo zwart als drop en stekels van zijn staart tot aan zijn kop.  Oooh neen, het is de Gruffalo!  We leerden dat een klein muisje ook erg dapper en slim kan zijn!  De kleuters gingen erg op in het verhaal en maakten maskers van de Gruffalo, tekenden alle figuren uit het verhaal, hoorden overal rijmwoorden en speelden het verhaal uit voor elkaar.  We maakten stekels uit plasticine, met wasknijpers, …   We speelden telspelletjes, rijmspelletjes en maakten zelfs een eetbare Gruffalo met groenten en fruit!  Wat een lekkere afsluiter voor twee spannende weken!”

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor De Gruffalo

Op bezoek bij Omi

Wat zijn we fier op onze oudste kleuters! Door weer en wind gingen ze samen met Omi op pad. Deze keer bleven we niet in de schuur van Omi maar stapten we naar de weiden waar de hongerige schapen, de knorrende varkens, de speelse geiten en de stoere ezels ons stonden op te wachten.
Onze kleuters staken meteen de handen uit de mouwen om Omi te helpen bij het vele werk. We raapten de drollen op en leerden dat deze erg voedzaam kunnen zijn voor de grond, de bomen en de planten. We gaven de dieren korrels, wortels, hooi… . Nu kennen we het verschil tussen hooi en stro! Zo’n bedje van stro zag er wel erg knus uit!
Als ‘kers op de taart’ mocht Odile, het omaschaap, uit onze handen eten.
Fijn om te zien hoe onze kleuters zo zorgzaam omgaan met de dieren en de natuur!
Bedankt Omi, voor alweer een erg leerrijke ervaring!

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Op bezoek bij Omi

Kleuren rondom ons en licht in het donker

De eerste week na de herfstvakantie stond bij de jongste kleuters helemaal in het teken van kleur. Zo heeft elke dag zijn eigen kleur en daar hebben we volop mee geëxperimenteerd. Kleuren zoeken in de klas, collages maken, kleuren mengen, kleuren sorteren en nog zoveel meer. Ook hebben we elk een kalender van de week voor thuis gemaakt en daarvoor hebben we verschillende technieken gebruikt. Zo kunnen we altijd zien welke dag het is. Kortom het was een kleurrijke week!

Bij de oudste kleuters was het dan juist heel donker. De klas was helemaal verduisterd en samen gingen we op ontdekking in het donker. We deden een waarneming van allerlei lichtbronnen zoals kaarsen, zaklampen, nachtlamp, fietslichtjes, … . We leerden over batterijen en elektriciteit. De juf stond versteld van de kennis van de kleuters! We sorteerden kaarsen van kort naar lang en van dik naar dun. Ook andere spullen uit de klas werden gemeten. In de donkere hoek konden we volop experimenteren met allerlei lichtjes. Uil kwam ons vertellen dat hij bang is als er licht is…terwijl wij soms eerder bang zijn in het donker.
Verder experimenteerden we met lichtbakken, schaduwen, schimmenspel, … .

Neem zeker eens een kijkje bij de foto’s.

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Kleuren rondom ons en licht in het donker

Spokentocht

De laatste week voor de herfstvakantie werden we af en toe opgeschrikt door spookjes die zich in onze klassen hadden verstopt! Het bleken schattige spookjes te zijn die vooral heel erg graag mee op Spokentocht gingen.
Vrijdag was het dan zover! Samen met familie en vrienden gingen onze kleuters op tocht door het donker.
Handen vasthouden en door de griezelstraat….wie durft er door het spinnenweb?
Bij een echt griezelhuis hielden we stand en terwijl de volwassenen genoten van een glaasje jenever, speelden de kinderen halloweenspelletjes.
Wie deed als eerste een ballon ploffen? Wie geraakte met zijn balletje tot in de pompoen?
Eén ding staat vast…we hebben heel wat stoere snoepenhappers onder ons!
Bij de laatste halte hadden die sloeberspookjes zich weer verstopt! Wie een spookje vond, kon op school een lekkere verrassing ophalen!
We hebben allen genoten van dit gezellig (en soms akelig) samenzijn. Voor jong en oud, een heus festijn!
Bedankt aan de ouderraad om dit jaarlijks evenement opnieuw met zoveel enthousiasme te organiseren!

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Spokentocht

Daar is de herfst! Samen op ontdekking

De voorbije twee weken werden onze klassen ondergedompeld in de warme, gezellige herfstsfeer. Enthousiaste kleuters brachten elke dag steeds meer herfstschatten de klas binnen. Bladeren, takken, eikels, kastanjes, okkernoten … zoveel rijkdom om volop mee te experimenteren.
In ons snoezelkasteel gingen we op ontdekking met enkel onze handen. Jenny had haar herfstschatten verstopt in haar tuin en de kleuters probeerden te raden door nauwkeurig te voelen in de voelbakken. We hielpen om alles goed te sorteren en de oudste kleuters hielpen Jenny om te tellen, de dikste en de dunste tak te vinden, … .
We genoten van de laatste zonnestralen en gingen op pad in de omgeving van de school. In het parkje nabij vonden we nog meer schatten en konden we spelen op de vernieuwde speeltuin.
De kleuters van juf Karolien experimenteerden met afwasborstels en verf en toverden zo prachtige herfstbomen. Ze lieten de bladeren waaien in de klas, vulden de klimtoren met bladeren, maakten een heuse ‘eikelglijbaan’ en proefden van kastanjes en okkernoten. Hé, zag ik daar nu een kabouter? Er liepen er zeker 10 rond, op zoek naar een paddenstoel met stippen.
In de klas van juf Klaartje kwam Sil de Uil vertellen dat de reus alle bomen had weggeniesd. We hielpen Sil zijn bos terug op te bouwen. We stempelden bomen in de herfstkleuren, kleurden herfstbladeren in met krijt, maakten boompjes uit papier maché, uit karton, bekleefden dozen met echte herfstbladeren, … . Zo stond er een hele grote en een hele kleine boom in de klas.
In het hoekje van ‘Willewete’ gingen de onderzoekers met vergrootglas aan de slag. “Hé, dit herfstblad staat ook in het grote bomenboek”. We knutselden met herfstbladeren. “Kijk juf, dit is precies een vlinder!” De zandbak werd een notenbak waar we konden tellen, sorteren, …. .
Op de laatste dag speelden we samen gezelschapsspelletjes, een erg leerrijk en sociaal moment. We sloten de week samen af en beide klassen vertelden aan elkaar wat ze geleerd en gedaan hadden.
De vrienden van juf Karolien zongen een paar herfstliedjes. De vrienden van juf Klaartje speelden een herfstverhaal na, met bijpassende geluiden. Iedereen had een rol en op het einde applaudisseerden we voor elkaar.
Samen verhaal maken, wat is dat boeiend!

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Daar is de herfst! Samen op ontdekking

Kabouterverhalen door Veerle Ernalsteen

 Donderdagnamiddag brachten de vrienden van de derde kleuterklas een bezoekje aan de bibliotheek. Verhalenvertelster Veerle Ernalsteen wachtte ons op en nam ons mee naar een tijd van lang, lang geleden. Toen de daken nog pannenkoeken waren en de sneeuw nog witte suiker. Meteen waren alle kleuters erg geboeid en nieuwsgierig. We leefden mee met Jack en zijn hutsepot met een oud mevrouwtje en meneertje die drie wensen kregen van de kabouterkoningin. En met een klein kabouterjongetje dat de slaap maar niet kon vatten. Meer kunnen we niet verklappen want kabouterverhalen zitten vol geheimen en vandaag waren die alleen voor onze oortjes bestemd.

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Kabouterverhalen door Veerle Ernalsteen

Op maandag 9 oktober trokken we met z’n allen naar het Verloren Bos. De zon was ook van de partij, dus het was een mooie herfstdag. De grote verrassing was dat juf Nadine ons stond op te wachten. Samen met haar trokken we het bos in. Langs smalle paadjes maakten we een mooie wandeling tot we bij een leuke plek kwamen waar we gezellig onder de bomen konden zitten. Daar luisterden we naar het verhaal van de Gruffalo. Na het verhaal stapten we verder en ontdekten we mooie paddenstoelen. Er stonden bruine paddenstoelen, maar ook mooie rode met witte stippen. Er was zeker eentje groot genoeg om een kabouter in te wonen. We maakten ook een mooi bladerentapijt van de gevallen herfstbladeren en ontdekten zo dat deze verschillende kleuren hadden: rood, geel, oranje, bruin. We hebben ook de bladeren in het rond gegooid, dat was echt super leuk. Onderweg maakten we ook tijd om vruchten en mooie bladeren te rapen. Daar kunnen we dan in de klas mee spelen of knutselen.
Voor het middageten trokken we naar het Bospark. In de gezellige speeltuin aten we onze boterhammen op. Daarna konden we nog leuk ravotten in de speeltuin. Een beetje moe maar voldaan trokken we terug naar school met al onze herfstschatten! Wie weet wat we daar nog allemaal mee gaan doen?

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor

Op bezoek bij Omi

Woensdag was het dierendag en donderdag hadden we alweer geluk! We mochten samen op ontdekking bij Omi in haar tuin. Daar kwamen er nog meer dieren op ons pad. We stoeiden met de twee grote honden en leerden dat ze héél goed kunnen horen (en dat wij dus niet zo luid hoefden te roepen ). De kippen hadden honger en aten uit onze handen. De bok werd een beetje jaloers en kwam ook eens snuffelen in onze handen. We aaiden de konijnen en zagen hoe de kuikens voor de eerste keer in de grote kippentuin werden losgelaten! Wat een leuke beestenboel! Als afsluiter verstopte Omi zich ergens in haar grote tuin en als ze op haar hoorn blies, mochten we haar zoeken. We kijken dankbaar terug op een erg leerrijke en vooral gezellige namiddag. Dankjewel, Omi!

 

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Op bezoek bij Omi