Samen verhaal maken

 

 Op 1 september rollen de leerkrachten van GVB Sint Franciscus Waasmunster de rode loper uit voor hun leerlingen en kleuters. Dit schooljaar ontdekken de leerlingen overal boeken, ze hangen aan de poort, in de gang en zelfs onder het afdak. Wat doen die boeken hier overal?
Gelukkig komen Fran en Cis, de 2 schoolfiguren, langs om het boekenmysterie op te lossen. Zij hebben een auteur uitgenodigd. Maar deze auteur heeft geheugenverlies en weet niet meer hoe ze verhalen moet schrijven. Ze daagt de leerlingen uit om met elke klas een boek te schrijven en zo de gouden bibliotheek van de school te vullen. Deze boeken worden onthuld op de opendeurdag van 2 juni.
De juffen van de kleuterschool hebben een vriendelijk boekenmonster uitgenodigd. Samen met zijn boekenbeesten weet hij alles van boeken. Hij komt een heel mooi verhaaltje vertellen aan de kleuters. Wat een ramp als blijkt dat ook dit boek helemaal leeg is! Het boekenmonster vraagt aan de kleuters hulp om zijn boek terug te vullen.
De lege boeken worden aan de leerlingen en de kleuters gegeven. Gedurende de startweek maar ook het verdere schooljaar staan boeken centraal op onze school. We hebben ons als school geëngageerd voor het project Kwartiermakers. Kwartiermakers stelt dat één kwartier vrij lezen per dag een groot verschil maakt. Maar dan wel elke dag van de week, het hele jaar lang, en in elke klas. Zo ontstaat een echt leesritueel op school. Kwartiermakers staat voor prikkelen tot zelfstandig lezen, in een ongedwongen sfeer, en met een brede waaier aan nieuwe boeken binnen handbereik.
Gelukkig bleken de handboeken van de leerlingen niet leeg. Na deze leuke toneeltjes trokken ze terug naar de klas om de allereerste lessen te krijgen in hun nieuwe klas.

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

Comments are closed.